PATRICK MODIANO WINT NOBELPRIJS LITERATUUR
Ik heb dit artikel gekozen, omdat de Nobelprijs voor de Literatuur een heel prestigieuze prijs is in de literatuur. Dat er hierover een artikel op mijn blog komt leek me dus een goed idee.
De Nobelprijs voor de Literatuur is een prijs die net als onder andere de Nobelprijs voor de Scheikunde en de Nobelprijs voor de Vrede elk jaar wordt uitgereikt sinds 1901 nadat Alfred Nobel in zijn testament had gezet dat hij zo een prijs gewild had.
Alfred Nobel noemt de winnaar van de Nobelprijs van de Literatuur, de auteur die het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend heeft geschreven. De Zweedse Academie beslist elk jaar rond begin oktober wie de winnaar is. De winnaar krijgt ongeveer één miljoen euro, een gouden medaille en een Nobel-diploma.
Er is in de loop van de jaren controverse ontstaan rond de prijs, doordat er onder andere minder bekende schrijvers verkozen werden en dat er prominente schrijvers, zoals Harry Mulisch, nooit verkozen werden.
De eer om de Nobelprijs voor de Literatuur te winnen ging dit jaar naar de Franse auteur Patrick Modiano. Zijn oeuvre bestaat uit zo'n 30 werken, waaronder vooral novellen en enkele kinderboeken. De belangrijkste thema's in zijn werk zijn identiteit, herinneringen en tijd. In Frankrijk is hij bekend, maar in de rest van de wereld veel minder, daarom was zijn verkiezing voor velen een verrassing.
Bron artikel:
http://nieuws.vtm.be/buitenland/111438-patrick-modiano-wint-nobelprijs-literatuur
Andere bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nobelprijs_voor_de_Literatuur
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nobelprijs
IEDEREEN VINDT WAT ANDERS IN LITERATUUR
Ik heb me altijd al afgevraagd wat mijn hersenen echt aan het doen zijn wanneer ik een boek las. Toen ik dit artikel zag was ik zeer tevreden want ik vermoedde dat ik meer inzicht ging krijgen in deze zaak na het lezen van het artikel.
Er zijn twee manieren om zich in te leven in een verhaal: ofwel concentreert men zich op de intenties en de gevoelens van het personages, ofwel visualiseren we de handelingen van die personages. Hoe meer je je concentreert op het ene, hoe minder je bezig zal zijn met het andere.
Iedereen heeft zijn eigen verhouding tussen beiden, met daarin een duidelijke voorkeur voor één van beide. Opmerkelijk is dat deze voorkeur in elke situatie voorkomt: mensen die graag actie hebben gaan zich ook in psychologische verhalen inleven in de daden en emotionele mensen gaan zich zelfs in avonturenverhalen richten op de geestelijke toestand van de personages.
Voor psychologen is het altijd moeilijk geweest om in te schatten hoe de toestand van personen zijn. Dit komt doordat onze hersenen heel krachtig zijn en in staat zijn om te liegen en om de persoon zelf iets wijs te maken. Elke interpretatie moest controle-experimenten ondergaan. Dit is nu anders, de hersenen kunnen de scanner niet bedriegen. Er is een scanner die kan aangeven welke kubieke millimieter van onze hersenen zuurstof aan het verbruiken is en dus actief is. Maar het onderzoek naar menselijke taal is zelfs hiermee heel elementair.
Dat de mens zich inleeft in fictie is al lang geweten, maar niet hoe dat de mens dit doet. Men weet wel dat het niet veel uitmaakt of je een verhaal leest of hoort.
Na het onderzoek wilden de wetenschappers niet kwijt of die anders bedriegende hersenen verhinderen dat de mensen literatuur op twee manieren kunnen appreciëren. Ze zeggen dat verder onderzoek nodig is.
Bron artikel:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150217_01534645
CHINESE TRANSFORMATIE WEERSPIEGELT ZICH OOK IN NATIONALE LITERATUUR
Ik heb dit artikel gekozen omdat ik steeds versteld sta van hoeveel impact de literatuur heeft. De literatuur kan bijvoorbeeld mensen aanzetten om iets te veranderen in hun leven of om over bepaalde dingen na te denken. Maar er kan ook worden aangetoond hoe de maatschappij evolueert zoals in dit artikel.
Om dit te onderzoeken heeft men een studie gemaakt over meer dan 270 000 boeken die door Chinese auteurs de voorbije veertig jaar geschreven zijn. De studie werd uitgevoerd door psychologen aan de University of California.
De studie toont aan dat de Chinese waarden tijdens de economische hervorming zijn verschoven. Individualisme wordt belangrijker ten koste van het collectivisme. De onderzoekers willen gelijkaardige studies ook in andere talen uitvoeren.
De economische en sociale verandering verliep de laatste tientallen jaren enorm snel. Individuele waarden die belangrijker werden kunnen worden aangetoond via de woordkeuze van de Chinese auteurs. Niet alleen het individualisme nam toe, ook de verstedelijking, de rijkdom en het opleidingsniveau stegen.
In het begin van de jaren zeventig werd in de Chinese literatuur drie keer minder vaak verwezen naar autonomie dan naar gehoorzaamheid, maar enkele jaren geleden was het al omgekeerd. Nu wordt er drie keer meer naar autonomie verwijst. Andere individualistische kenmerken als 'keuze', 'competitie', 'privé' en 'innovatie' werden vaker gebruikt. Collectieve kenmerken als 'hulp' en 'opoffering' werden daarentegen minder gebruikt. De economische hervorming in China heeft een grote impact gehad op deze evolutie, het stimuleert individualistische realisaties.
Deze evolutie in de maatschappij leidde tot een enorme verandering en vormt een grote uitdaging voor de traditionele Chinese waarden en levensstijl.
Bron artikel:
http://www.express.be/business/nl/economy/chinese-transformatie-weerspiegelt-zich-ook-in-nationale-literatuur/211528.htm
Geen opmerkingen:
Een reactie posten